Zamówienia:

info@mokasirs.pl
sms 604944710

O palarnispacerLinia produktówspacerReceptury baristycznespacerKontaktspacer_right

recepturyKorzyści płynące z picia kawy

Posiada niewiele kalorii

Zarówno mielona i rozpuszczalna kawa posiada tylko 2 do 5 kalorii, gdy podana bez cukru lub mleka.

Jest ważnym źródłem płynów

Kawa jest uznawana za ważne źródło płynów w diecie, pomaga zapobiec odwodnieniu.

Zawiera przeciwutleniacze

Kawa zawiera polifenole, specjalny element, który ma silne działanie antyoksydacyjne. Przeciwutleniacze mogą być bardzo pomocne w poprawie jakości życia.
Mają one szczególną rolę w walce ze starzeniem się komórek i mutacji.

Poprawia kondycję fizyczną jak i psychiczną

Kofeina poprawia koncentrację, wydajność, podczas walki z wpływem zmęczenia. Ponadto uznaje się,
że kawa może uprościć proces uczenia się i wzrost wydajności w sporcie.

Zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy

Kofeina poprawia koncentrację, wydajność, podczas walki z wpływem zmęczenia. Ponadto uznaje się,
że kawa może uprościć proces uczenia się i wzrost wydajności w sporcie.

Zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu

Istnieje wiele dowodów naukowych wskazujących, że umiarkowane spożycie kawy jest całkowicie bezpieczne dla ogółu ludności, a nawet może mieć pewne korzyści zdrowotne. Opublikowane badania sugerowały nawet, że picie kawy może mieć działanie ochronne przed rozwojem raka jelita grubego lub raka jelita grubego, raka wątroby i raka jajnika, jednak mechanizm działania te jeszcze można znaleźć.

Pozwala uniknąć zakrzepów

Ostatnio obok leków generacji korzysta kofeina składniki zapobiegają tworzeniu się zakrzepów krwi, które mogą powodowaćuderzeń i zatory mózgu. W kilku badaniach wykazano, że kawa nie podnosi ciśnienie krwi i nie odgrywa żadnej roli w regulacjisercowo impulsu lub zawału serca.

Zmniejszenie ryzyka choroby Parkinsona

Dowody wyraźnie wskazują, że picie kawy może chronić przed rozwojem choroby Parkinsona, jednak uznaje się, że wymaganesą dalsze badania dotyczące biologicznych mechanizmów leżących u podstaw potencjalnie ochronne działanie przed możemy stwierdzić kategorycznie, że picie kawy chroni przed tym ciężka choroba.

Kawa redukuje pogarszanie się procesów poznawczych

Ostatnio opublikowane badania wykazały, że picie kawy zmniejsza zaburzenia funkcji poznawczych u kobiet i mężczyzn. Badania opublikowane w 2009 roku na 1409 osób wykazały 65 - 70% zmniejszenie ryzyka demencji i 62 - 64% zmniejszenie ryzykachoroby Alzheimera u osób, które spożywały 3 - 5 filiżanek kawy dziennie w średnim wieku, w porównaniu z tymi, którzy spożywali2 lub mniej filiżanek kawy dziennie.