Zarówno mielona i rozpuszczalna kawa posiada tylko 2 do 5 kalorii, gdy podana bez cukru lub mleka.
Kawa jest uznawana za ważne źródło płynów w diecie, pomaga zapobiec odwodnieniu.
Kawa zawiera polifenole, specjalny element, który ma silne działanie antyoksydacyjne. Przeciwutleniacze mogą być bardzo pomocne w poprawie jakości życia.
Mają one szczególną rolę w walce ze starzeniem się komórek i mutacji.
Kofeina poprawia koncentrację, wydajność, podczas walki z wpływem zmęczenia. Ponadto uznaje się,
że kawa może uprościć proces uczenia się i wzrost wydajności w sporcie.
Kofeina poprawia koncentrację, wydajność, podczas walki z wpływem zmęczenia. Ponadto uznaje się,
że kawa może uprościć proces uczenia się i wzrost wydajności w sporcie.
Istnieje wiele dowodów naukowych wskazujących, że umiarkowane spożycie kawy jest całkowicie bezpieczne dla ogółu ludności, a nawet może mieć pewne korzyści zdrowotne. Opublikowane badania sugerowały nawet, że picie kawy może mieć działanie ochronne przed rozwojem raka jelita grubego lub raka jelita grubego, raka wątroby i raka jajnika, jednak mechanizm działania te jeszcze można znaleźć.
Ostatnio obok leków generacji korzysta kofeina składniki zapobiegają tworzeniu się zakrzepów krwi, które mogą powodowaćuderzeń i zatory mózgu. W kilku badaniach wykazano, że kawa nie podnosi ciśnienie krwi i nie odgrywa żadnej roli w regulacjisercowo impulsu lub zawału serca.
Dowody wyraźnie wskazują, że picie kawy może chronić przed rozwojem choroby Parkinsona, jednak uznaje się, że wymaganesą dalsze badania dotyczące biologicznych mechanizmów leżących u podstaw potencjalnie ochronne działanie przed możemy stwierdzić kategorycznie, że picie kawy chroni przed tym ciężka choroba.
Ostatnio opublikowane badania wykazały, że picie kawy zmniejsza zaburzenia funkcji poznawczych u kobiet i mężczyzn. Badania opublikowane w 2009 roku na 1409 osób wykazały 65 - 70% zmniejszenie ryzyka demencji i 62 - 64% zmniejszenie ryzykachoroby Alzheimera u osób, które spożywały 3 - 5 filiżanek kawy dziennie w średnim wieku, w porównaniu z tymi, którzy spożywali2 lub mniej filiżanek kawy dziennie.