1. Czyścić codziennie ekspres i młynek.
2. Upewnić się, czy temperatura i ciśnienie w maszynie jest odpowiednie.
3. Zmiel tylko tyle kawy ile będzie użyte w danym dniu.
4. Ustawić filiżanki na maszynie w celu ich ogrzania
5. Sprawdzic grubość mielenia tak, aby była odpowiednia
6. Pozostawić zawsze kolbę załączoną do grupy maszyny.
7. Bardzo ważne, aby uzyskać odpowiednia ilość kawy z młynka. Uderzyć jednym szybkim ruchem młynka w ten sposób uzyskamy odpowiednią ilość kawy Użyć ubijaka (tampera) dociskając z siłą ok.15/20kg.
8. Od momentu załączenia kolby w grupie maszyny bardzo ważne, aby przygotowac espresso natychmiast.
9. Pamiętać, żeby nigdy nie użyć dwa razy tej samej kawy(w kolbie)do przygotowania espresso.
10. Podawać espresso natychmiast po zrobieniu.